Július 17-én vette kezdetét a 2023-as Balassi Nyári Egyetem. A programra 39 országból érkeztek a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődők.

A Balassi Nyári Egyetem ideje alatt a 60 résztvevő délelőttönként a saját nyelvi szintjének megfelelően tanulja a magyar nyelvet. Délutánonként a magyar nyelvvel, kultúrával foglalkozó angol nyelvű előadásokon vehetnek részt, valamint városi séták, kirándulások, múzeumlátogatások is színesítik a programot.

Az ünnepélyes megnyitót követően a résztvevők írásbeli és szóbeli szintfelmérésen vettek részt, amely után kialakultak a nyelvi csoportokat. Ezt követően egy rövid városi séta során lehetőségük nyílt megismerni a környéket, és tájékoztatást kaptak a tömegközlekedéssel, az étkezéssel, a vásárlási lehetőségekkel, illetve a budapesti mindennapokkal kapcsolatban.

A rendhagyó magyarórák keretében csapatépítő programot szerveztünk a magyar nyelvtanárok vezetésével. Játékos feladatok segítségével ismerhették meg egymást és tanáraikat a csoportok, országismereti és kulturális feladatokkal hozhattuk közelebb őket Magyarországhoz.