A magyarságismereti képzésen tanuló 40 ösztöndíjas diák és 3 kísérő tanár egy erdélyi születésű, így helyismerettel rendelkező magyar mint idegen nyelv szakos kolléga idegenvezetésével utazott Erdélybe, egy egyhetes tanulmányi kirándulásra. A magyarságismereti ösztöndíjas képzés programjában szereplő tanulmányút fontos állomás a nálunk tanuló magyar mint származásnyelvi vagy magyar származású diákok életében, akik közül többen családi kötelékekkel is kapcsolódnak Erdélyhez.

A kirándulás első napjaiban Nagyvárad, Bánffyhunyad, Torockó megismerése, a Székelykő hajnali megmászása után, a Tordai sóbánya és a Tordai-hasadék felfedezése volt soron. Marosvásárhelyen a Kultúrpalotát, Fehéregyházán a Petőfi Múzeumot látogatta meg a csapat. A következő napokban a természeti látnivalók uralták a programot: a Békás-szoros, a Gyilkos-tó és a Madarasi Hargita felfedezése mellett medvelesre is sor került. A diákok kipróbálhatták a hegyre menet a traktoros utazást, de nagyon élvezték az utolsó napokban a kolozsvári kulturális sétát, illetve a mindenki által nagyon várt, élőzenés táncházat is.

A magyarságismereti képzésen tanuló diákok e tanulmányi kirándulás jóvoltából eljuthattak a történelmi Magyarország olyan vidékére, amelyről sok esetben a családi emlékezet mellett, a képzésben is tanulhattak a nyelvi, irodalmi, földrajzi, történelemi és néprajzi órákon egyaránt.