A műfordító képzésen a 2023/24-es tanév zárórendezvényére 2024. május 13-án délután a Körszállóban került sor. Hernyes Zoltán, a KKM Magyar Nyelvi Képzésekért, Diaszpóra és Balassi Programokért Felelős Főosztály főosztályvezetője köszöntőjében elmondta, hogy a közel 20 éves képzés korábbi hallgatóinak kiemelkedő fordításait összegyűjtő és idén megjelent Egymás nyelvén c. kötet kapcsán személyesen is megtapasztalhatta, hogy a műfordítás a fordítói tevékenység varázslatos, de olykor alapos fejtörést okozó műfaja. Reményét fejezte ki, hogy a következő válogatáskötetben már a jelenlévők fordítását is olvashatja majd.

Kucsák László a KKM Magyar Diplomáciai Akadémia oktatási igazgatója gratulált a valóban unikális képzés résztvevőinek, akik érdeklődésükkel és párját ritkító munkájukkal hozzájárulnak a magyar irodalom külföldi terjesztéséhez.

A köszöntők után Garai Judit, a képzés tanulmányi koordinátora bemutatta a képzés oktatóit, jelenlévő konzulenseit és a képzést segítő munkatársakat a szép számmal megjelent hozzátartozók előtt – egyben megköszönve mindenki segítő és együttműködő munkáját.

Rácz Péterrel, a képzés szakmai koordinátorával egyetértésben megállapították, hogy az idei csoport igazi közösséggé kovácsolódott az egy év alatt. Az egymást támogató, szeretetteljes légkörnek köszönhetően a csoport egésze komolyan vette a kihívásokat, együttműködő, érdeklődő, lelkes hozzáállásukkal pedig emlékezetessé tették a tanórákat is. A tanúsítványok átadásakor a hallgatók teljesítményét, a tanév során mutatott előmenetelüket és elért eredményeiket egyesével értékelték. Több hallgatónál is kiemelték, hogy konzulensük kiadásra javasolta mestermunkáját. Örömmel hallhattuk, hogy az egyik hallgató drámafordítása hamarosan színpadra kerülhet Olaszországban.

Szívből gratulálunk a képzés hallgatóinak!