2022. május 14-én a hungarológus és magyarságismereti képzésen tanuló diákok tanulmányi kiránduláson vettek részt, amely során megismerhették Bugacot, a világszerte ismert ”magyar puszta”, vagyis a Hortobágy „kistestvérét”.

Az egyedülálló, homokos talajú táj történetének megismerését a csoport – lovasszekéren megtett rövid út után – a Bugaci Pásztormúzeumban kezdte, ahol a programot szervező és vezető, Lajkó Gergő néprajzoktató volt a tárlatvezető. A helyben rögtönzött viselettörténeti kiselőadást követően a csoport megtekintette a bugaci csikósok bemutatóját, köztük a méltán híres puszta-ötössel, ahol a csikós két lovon állva öt lovat irányít.

A Bugaci Karikás Csárdában elfogyasztott ebéd után a csoport ellátogatott a Szankon található Kiskun Emlékhelyre, ahol a kunok életéről, hagyományairól láthattak egy interaktív kiállítást. Az egész napos program végén a hungarológus és magyarságismereti képzés diákjai részt vettek a kiskunsági tanyavilág egyik újjáépülő tanyáján egy, az alföldi borvidék szőlőgazdálkodását és borait bemutató előadáson, majd az érdekes és tartalmas napot élőzenés tánctanulás zárta.